Wijn, Truffels,
Olijfolie en
Provençaalse
markten

Ik vertrek naar de “Lockdown”

Het is woensdagmiddag 16 September 2020. Ik zit aan een wit plastieke tuintafel en op een witte stapelbare tuin stoel. Met rechts van mij een glas koffie en voor mij de Apple Macbook. Links ligt mijn notitieblok in de vorm van een Iphone 11. Tessa en Nora, onze twee Tibetaanse Terriërs liggen heerlijk in de grote boerderij tuin om zich heen te staren. De cigales zijn inmiddels vertrokken. Er fluiten vogels. En ik kijk uit over de groene met bomen beplante twee hectaren van Mas du Pont de la Berre. Ons tijdelijke onderkomen in de Drome Provençale op de grens met de Vaucluse. Maar voor hoe lang nog?

Het besluit heb ik genomen. Ik ga onze avonturen opschrijven. Echt? Ja, ik heb ooit een handleiding geschreven voor Sales mensen. In mijn leven als Commercieel Directeur. Ook zijn een serie van mijn zakelijke blogs tot boek gebonden. Echter nooit via een uitgever op de markt verschenen. Alleen bestemd voor intimi, klanten en prospects. Ik ben geen schrijver van origine. Wel heb ik in 2019 de titel aangeschaft, schrijf je boek in 10 dagen van Jan Dijkgraaf. Maar die is in de opslag belandt en ik moet mij nu geheel zelf redden. Het is me overigens niet gelukt in tien dagen. Maar dat komt omdat het verhaal nog niet uit is en ik wel vast begin te schrijven. Het zelf een boek schrijven zat al in de pen en was een doel dat zich al langer in mijn hoofd vormde. Ik ben niet van de bucketlisten. Maar deze had ik zeker kunnen afvinken. En daarmee kom ik bij het bruggetje hoe het allemaal begon. Dat bruggetje en de wegen met zijvertakkingen mag U gaan bewandelen aan het einde van dit voorwoord.

Donderdag 5 Maart 2020 begon de reis. Het doel was simpel. We gaan een Chambre d’hote beginnen in Frankrijk. Een ik vertrekje! Een doel dat in ruim twintig jaar in mijn gedachten en dromen tot volwassenheid is gebracht. Op basis van mijn liefde voor Frankrijk en het verlangen naar een ander en nieuw leven. Eerst een paar dagen afscheid nemen van het geliefde Brugge. Vanuit Amsterdam via Brugge door naar Frankrijk. Op het gemakkie afzakken naar het Zuiden om uiteindelijk in de Languedoc streek te belanden. Maar zoals vele reizen, verliepen de zaken wat anders dan gepland. Een rode draad overigens die door mijn vakanties loopt van de afgelopen twintig jaar. Last-minute beslissen, op gevoel en dan in een korte tijd toch minutieus voorbereid beginnen. De zogenaamde power benadering.

Ik ben nu net iets meer dan 6 maanden geleden vertrokken. En heb veel avonturen beleefd. Meerdere streken verkend. Er zijn belevenissen, anekdotes, tips, ervaringen, onverwachte wendingen en tussentijds bijsturingen. Wennen aan de Fransen en hun gewoonten. De schimmigheid van de huizenmarkt. En een hoop lessons learned. Vrolijk, gelukkig maar soms ook depressief als dingen anders lopen. Maar wel heel kort depri. Positief denken en doen is namelijk mijn natuurlijke reactie op tegenslag. Als ik dit begin te schrijven is er nog geen huis, maar virtueel hebben we wel onze roedel uitgebreid met een kat en een hond. Virtueel? Ja, want tijdens het schrijven van het voorwoord is het nog allerminst zeker dat deze twee viervoeters ons leven komen verrijken. Verder neem ik U mee in de kookkunsten onderweg. Van mij zelf en die van de echte experts. En voor de wijn wordt ook gezorgd. En er is liefde ontstaan voor een Mercedes 508D. Een grotere tegenstelling had ik niet kunnen bedenken. Van een elektrische, stille en IT bestuurde lease Tesla naar een volledig zelf betaalde Diesel gedreven stinkende Duitse leger ambulance. En wat ben ik nog elke dag blij met deze door Dave van Toffe Camper getransformeerde Camperbus.

Het allerleukste blijven de mensen die je ontmoet. En ja ook in Frankrijk heb je Paradijsvogels. En die geven het leven kleur. Ik wens je er velen toe.

En al die mensen die ik heb ontmoet en die een rol spelen in dit boek wil ik bedanken voor hun inspiratie, geduld, motivatie en plezier. En, het belangrijkste dankwoord gaat naar de onvoorwaardelijke liefdes des levens. Mijn zoon Gijs, Tessa en Nora en E. Maar die laatste liefde blijft liever op de achtergrond. Tenzij je ons komt bezoeken. Dan ga je haar zeker ontmoeten en leren kennen.

Kortom, een boek vol belevenissen, handige tips, recepten en leuke adresjes in Zuid-Oost Provencaals Frankrijk. Veel lees, droom en doe plezier!