Wijn, Truffels,
Olijfolie en
Provençaalse
markten

De markten in de Vaucluse 
en Provence

De Provence markt heeft een verslavende invloed op het Zuid Franse gevoel. De kleuren van het zomerfruit, de typische Provençaalse manden waar de preien en stokbrood uitsteken, de geur van vers gegrilde Kip, de grote pannen met Paella en of Couscous, de Picodon Geiten kaasjes en de gedroogde Saucissons. Zomerse jurkjes met Parijse schnitt en hoeden in alle soorten en maten. L’amour du Provence.

Een Provence lunch vers van de Markt
De meeste markten starten vroeg in de ochtend, om een uur of 7. En eindigen zo rond 13.00 uur. Een ideaal moment om een bezoek aan de markt af te sluiten met een hapje en een drankje.

Stranden op een van de terrasjes aan de markt voor een espresso en croissant of nog beter een menu du jour voor de lunch. Voor nog geen 20 euro een 2 of 3 gangen lunch met water, een karafje wijn en koffie toe. Of gewoon met een baguette, verse tomaten en een gegrilde kip lekker thuis gaan lunchen. De tomaten in plakken snijden, bestrooien met Provençaalse kruiden, besprenkelen met olijfolie en de umami salade afmaken met een goed gevulde hand zwarte Nyons olijven. Het brood in stukken scheuren (voor de jus van de kip en de salade) en samen met de Kip, tomaten salade en een koude fles rosé heb je de beschrijving van mijn favoriete Provençaalse markt lunch.

Onze favoriete markten in de Provence

Maandag:                  

Cavaillon

Dinsdag:                    
Grignan of Vaison la Romaine

Woensdag:                
Uzes (Boerenmarkt)

Donderdag:                
Orange of Nyons

Vrijdag:                      
Halles van Avignon (Maandag gesloten)

Zaterdag:                   
Sainte Cecile les Vignes (In de winter Truffelmarkt Richerenches)

Zondag:                      
Carpentras of L’Isle de la Sorgue (Beide Antiekmarkten)

Dit is slechts een greep uit alle markten in de Provence, Vaucluse, Gard en Drome, die zich binnen een uurtje rijden van Cairanne bevinden. Wij hebben deze selectie gemaakt op basis van het echte Provence gevoel en het feit dat de markt ook enige omvang heeft. Natuurlijk zijn er nog vele markten in kleinere dorpjes. Meestal een kraampje of 5 met vooral groente, fruit, Pizza, gegrilde Kip, Vlees en kaas. Vraag ons gerust op welke dagen van de week welke markten er zijn in alle nabij gelegen dorpen. De dorpen en stadjes van onze favoriete markten zijn mooi om te bezoeken en er zo een totale beleving van te maken. Beleef het met hoed op en Provence mand onder de arm. Een aanrader en lekker dichtbij Cairanne is de markt van Sainte Cecile les Vignes. Op zaterdag kan je de dag sportief beginnen met een wandeling (4-5 km) of fietstocht naar deze markt. De wandeling leidt door de wijnvelden naar het centrum van deze bruisende village. Met meerdere restaurants en terrassen waar je aansluitend een Provencaalse Menu du Jour mee kan pakken.

Zomer Provence markten en wijnfeesten
In het zomer en hoogseizoen zijn er vele speciale markten. Vaak ook in de avonduren, zodat een bezoek aan een restaurant gecombineerd kan worden met het bezoeken van een markt. Omdat Cairanne gelegen is in het Cote du Rhone Cru Village gebied zijn er vele wijnfeesten in de zomer. Ieder vooraanstaand wijndorp heeft zijn eigen wijnfeest. Voorafgaand aan de periode dat de oogst gaat beginnen. Het is een genot om alle wijnen te proeven en vaak is er ook een foodtruck(s) die voor het eten zorgt. Elk zomerweekend is er wel in een dorp een wijnfeest. En op verzoek brengen we je met Van du Pays en halen we je weer op van de wijnfeesten, zodat je zonder zorgen alle wijnen kan proeven.

Noteer vast de datum van het feest van Cairanne in je agenda en reserveer snel! Het wijnfeest van Cairanne 2021 is op 25 en 26 Juli.

Antiekmarkten in de Provence
Voor de liefhebbers van Brocante en Antiek zijn er in de nabijheid van Cairanne ook leuke Antiek markten. Op zondag is er een grote Brocante markt in Carpentras. En het Europese centrum van de Franse antiek is gevestigd in de Provence. In het schilderachtige Provencaalse Venetië, L’Isle sur la Sorgue. Op hoogtijdagen zijn er wel 250 exposanten die hun curiosa uitstallen en aan de man brengen. L’Isle sur la Sorgue is een “must Brocante beleving” voor de liefhebber. Een andere bekende en befaamde Brocante en Antiek plaats is Barjac, gelegen in de Gard. Op zo’n uurtje rijden van Cairanne vindt je vele antiek kramen en een schilderachtig dorp met leuke terrasjes en restaurantjes. Dichterbij is er elk weekend op zaterdag en zondag een Marche aux Puces in Mornas. Waar Barjac, L’Isle sur la Sorgue en Carpentras meer Brocante en Antiek bieden is Mornas een echte vlooienmarkt. De centrale ligging van Cairanne ten opzichte van alle bijzondere markten garandeert je na een leuke vakantie een thuiskomst met bijzondere antieke Provence herinneringen.