Wijn, Truffels,
Olijfolie en
Provençaalse
markten

De Côtes du Rhône!
Een meer dan veelzijdig wijngebied.

Op jonge leeftijd kwam ik al in aanraking met de Côtes du Rhône. Mijn ouders waren een fervent fan van wijnen uit deze streek. Voor mijn 12e levensjaar maakte vooral de wapens in de flessen grote indruk op mij. Toen al trok Chateauneuf du Pape mijn aandacht. Die aandacht werd nog groter toen ik deze wijn voor de eerste keer proefde. Op mijn 12e mocht ik op zondag af en toe een proef hoeveelheid nuttigen bij het diner. En zo zette ik mijn eerste schreden op het pad van wijn drinken en genieten. Ik ben daarom in mijn leven vele malen teruggekeerd naar de zuidelijke Côtes du Rhône. En leerde zo ook de wijnen kennen van Gigondas, Vacqueras, Beaumes de Venise en de vele Cru Villages. Meerdere keren ben ik door Cairanne gereden en kon toen niet vermoeden er ooit te gaan wonen. Cairanne is in 2016 als laatste village tot het Cru gilde toegetreden.

Rode en Witte Côte du Rhône wijnen
De zuidelijke Côtes du Rhône wordt gedomineerd door de Grenache druif, terwijl het noorden de Syrah tot leven heeft laten komen. In het zuiden tref je rode wijnen met kracht, meer alcohol, peper, aardse tonen en rood fruit. In Chateauneuf du Pape mogen officieel wel 13 verschillende druivenrassen gebruikt worden om de wijn te blenden. In de praktijk zijn dit er echter meer omdat er van sommige druivenrassen meerdere varianten zijn. Denk daarbij aan de grenache gris en of grenache blanc.

De rode wijnen van het noorden zijn eleganter en verbinden de Bourgogne op logische wijze met het zonnige zuiden. Tussen het noorden en zuiden zit ongeveer 200 km afstand en dat is in een wijngebied een behoorlijk grote afstand. Daarom is de Côtes du Rhône een meer dan veelzijdig gebied om te ontdekken. In de Côtes du Rhône is de productie van witte wijn slechts een 5-10% van het totaal en een 10% is Rose. Clairette, Viognier, Marsanne en Roussanne zijn de dominante druiven voor de witte wijnen.

Is de Côtes du Rhône het meest veelzijdige wijngebied van de wereld?
Als je de verschillen tussen het noorden en het zuiden analyseert dan is ons simpele antwoord; JA. In het zuiden heb je namelijk ook nog de gebieden zoals Tavel en Listrac, bekend van de rosé. De Vaucluse, Costieres de Nîmes en Luberon mogen we daarbij zeker niet vergeten. En tussen het noorden en het zuiden bevinden zich nog de wijngebieden van de Drome en Ardeche. In het noorden ligt de grens bij Vienne en in het zuiden bij de Middellandse zee. 200km wijngebied met grote verschillen in het klimaat, de grond, de druiven en het eindproduct de wijn. En daarom is het zo interessant om dit gebied te bezoeken en te genieten van al het wijnaanbod en de Provençaalse leefstijl, klimaat en keuken. Een must wijngebied visit voor iedere liefhebber van zowel rode wijn, witte wijn en rosé.

Hoe kunnen we jou helpen de Côtes du Rhône streek te ontdekken?
Wij zijn zeer centraal gevestigd in Cairanne in de zuidelijke Côtes du Rhône. 15 minuten vanaf de afrit Bollene sud aan de A7, route du soleil. Onze B&B ademt Provençaals genieten. Rondom onze B&B bevinden zich Cru wijngaarden waar het heerlijk wandelen is. Veel wijnboeren zijn op loopafstand gevestigd om te bezoeken. En in onze hoogst gelegen tuin heb je een geweldig uitzicht over de wijnvelden tot aan Sainte Cecile les Vignes. Zittend met een glas wijn in onze mini wijngaard kan je van het uitzicht genieten. Wij hebben een gebalanceerde Côtes du Rhône wijnkaart samengesteld en hebben een ruime voorraad in onze in de grotten uitgehouwen cave. Onze rode huiswijn die wij per glas serveren is een Cru van ons dorp Cairanne. Wij organiseren met veel plezier een Côtes du Rhône proeverij in onze tuin en of een van onze Caves. En wil je net als ons je WSET 2 certificaat behalen dan kunnen we je helpen dat te organiseren. En je helpen voor te bereiden op je examen. Ook vertellen we je graag over onze favoriete adresjes. Wijnhuizen, restaurants en Provençaalse markten.

Met onze legergroene Mercedes 508, Van du Pays, rijden we onze gasten door de Côtes du Rhône streek. En vertellen onderweg onze ervaringen, belevenissen en het verhaal van de Côtes du Rhône wijnen. Wij hebben een aantal programma’s samengesteld maar vinden het uitdagend en leuk om samen een op maat programma in elkaar te zetten. Net zo als iedere wijn uniek is, willen we jou ook een unieke belevenis bezorgen. Onze Wijn, Truffel, Olijfolie en Markten safari’s zijn beschikbaar vanaf 1 tot 6 personen. Grotere groepen is alleen mogelijk in een combinatie met extra vervoer. Terwijl jij geniet van het proeven en ontdekken van de wijnen rijden wij jou veilig door de Côtes du Rhône streek. Onderweg kan je genieten van een in de Mercedes keuken gemaakte lunch of we boeken in overleg een typisch Provençaals restaurant voor een menu du jour.

Dit zijn onze top 5 Wijndorpen buiten Cairanne in de Zuidelijke Côtes du Rhône;

1.     Gigondas, het kleine broertje van Chateauneuf du Pape
2.     Chateauneuf du Pape, De championsleague van de Zuidelijke Rhône
3.     Seguret, wijndorp en plus beaux village de France
4.     Vacqueras, een Cru Village met uitstekende prijs kwaliteit balans
5.     Menerbes, een Plus beaux village in de Luberon met Wijn & Truffel museum