Brugge? Ja Brugge! Op de heenreis en terugreis naar Frankrijk is een traditie ontstaan om een stop te plannen in Parijs en later is daar Brugge bij gekomen. Brugge is qua schoonheid gelijk aan de grachtengordel van Amsterdam maar dan in het klein. Binnen de stadsmuren wonen ongeveer 30.000 Bruggelingen. Overdag wordt je platgewalst door de dagjes mensen, maar in de avond kan je een kanon afschieten en is het heerlijk rustig. Brugge ligt op 2,5 uur rijden van Amsterdam en binnen 30 minuten vanuit Brugge ben je op het strand. Het strand van Oostende, Knokke of het op IJmuiden lijkende Zeebrugge strand. Ik prefereerde de laatste vanwege het makkelijke aanrijden, ruim en gratis parkeren, een oplaadplek aan strand voor de Tesla en een heerlijk rustig en soms verlaten strand. Ideaal stoei, ren en zwem terrein voor de honden. Met een klein aantal horeca gelegenheden om te ontbijten, lunchen, borrelen en of dineren. Zie de tips van Brugge!
In 2014 waren we uit eten in Amsterdam. Met pontje naar NDSM en daar zat een nieuwe hotspot. Inmiddels al weer gesloten. De volgende dag zou ik met Gijs naar Spanje vertrekken voor een dag of tien. We waren aan het eten en zaten buiten op het terras. De Tibetanen Tessa en Nora waren zoals altijd mee en lagen heerlijk onder tafel, te wachten tot er iets naar beneden ging vallen. Er kwamen mensen naar buiten om te roken. En in plat Amsterdams; “Oh goddd wat leuk Tiebetaanse Terriers…wij hebben er ook een, maar die staat op feesbook. Want we hebben geen tijd meer en mn ouders worden te oud om op te passen. Ach, hij is al tien jaar hoor”. Ik ging even naar het toilet. Vijf minuten later kwam ik terug en we hadden er een derde hond bij. Wij konden het ons niet voorstellen dat je een hond na 10 jaar gewoon bij het grove huisvuil plaatst. En we waren het daarom snel eens dat wij de adoptieouders moesten worden. Eens? De beslissing was al genomen toen ik nietsvermoedend ging plassen. Afspraken werden gemaakt voor het brengen van deze wit met zwarte 10 jarige Tibetaanse reu. In de Spaanse vakantie zou hij komen. Richting het einde van de vakantie, na dagelijkse diverse updates te hebben ontvangen, werden ook Gijs en ik nieuwsgieriger naar onze nieuwe roedel maat. En waren we vast aan het bedenken hoe hij moest heten. Thuis gekomen waren Boris, dat was de naam die Gijs en ik hadden besloten, en ik direct vrienden. Tot overmaat van ramp voor E., die dacht met haar vijf dagen voorsprong en knuffelsessies het favoriete baasje te zijn. Maar Boris voelde direct aan dat in het vrouwelijke roedel geweld het handiger was om een team te vormen met de “echte” baas. Waarom kom ik op dit verhaal van 2014? De komst van Boris is het bruggetje naar Brugge. Met drie honden was het lastig om in vakanties een hotelkamer of huisje te vinden. En omdat een vaste plek in het buitenland steeds meer begon te kriebelen, bedachten we een tussenoplossing. Deze oplossing begon zich te vormen in de zomer van 2016. Mijn goede vriend Kevin uit Oklahoma City kwam naar Frankrijk. Hij verbleef een aantal dagen in Parijs en vroeg of ik langs wilde komen. Zowel op de heen als terugweg hebben we een stop gemaakt in Brugge. Bij het Ibishotel in de Katelijne straat. Hartje centrum en een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Brugge met de hond(en). Rondstruinend door Brugge, keken we net als in Frankrijk ook bij makelaars in de etalage. En waren we verbaasd over de lage huurprijzen in hartje centrum Brugge. Na wat rekenwerk, meestal in dit soort situaties reken je je zelf rijk, bleek al snel dat de kosten van diverse vakanties per jaar afgezet tegen een jaar een huisje huren in Brugge lood om oud ijzer was. We gingen weer richting Amsterdam en er ging een winter voorbij. Maar het idee bleef rondspoken. En ergens richting de zomer van 2017 hebben we besloten om het gewoon te doen. We vonden een schattig klein oud pandje in hartje centrum met een kleine cour. We tekende een contract voor 12 maanden. De inrichting hebben we gedaan met tweede hands meubels en keukengerei die we op de kop hebben getikt in de kringloop winkel en bij het Brocante Café. Beide in de Lange straat. Brugge was het perfecte tussenstation in de overgang van het wonen in de grote stad Amsterdam naar het leven op het rustige Franse platteland. En heerlijk slapen ’s-Nachts zonder de Amsterdamse geluiden van dronken mensen en rolkoffertjes die zich haasten naar het Centraal Station. Culinair is Brugge meer dan de moeite waard. Ooit had ik het voorrecht om bij drie Michelin sterren restaurant de Karmeliet te eten. Dit was toen in alle opzichten een bijzondere kennismaking met Brugge. Brugge heeft restaurants in allerlei gradaties. Toeristen zaken waar vooral de Moules Frites en Zuurvlees over de toonbank vliegen, tot hippe zaken waar jonge talentvolle koks de pannen van het fornuis staan te koken. En alles wat er tussen in hoort.
Mijn favoriete restaurant was en is Est. En ik ben bevriend geraakt met de uitbaters. Est was een ouderwetse Wijnbar met wat kleine hapjes. Tot Pascal en Wouter de zaak overnamen. Zij maakten het meer tot een shared dining concept gebaseerd op de Mexicaanse keuken. Wouter is getrouwd met de Mexicaanse Zaira en heeft de midden Amerikaanse smaken goed in de vingers. Gewoon eerlijk voedsel met mooie en pure ingrediënten. En een klein pitje. Alhoewel? Ik heb wel eens een week last gehad toen ik iets teveel gesnoept had van zijn Salsa’s. Wouter en ik voelde elkaar goed aan en bleken culinair op een lijn te zitten. Ik ben nog steeds trots dat een aantal van mijn suggesties op de kaart zijn beland. En ik heb zelfs de befaamde Antwerpse kaas leverancier Michel van Tricht geïntroduceerd. Menig zaterdagavond, als ik het weekend in Brugge doorbracht, zat en at ik aan de bar van Est. Ik had een soort eigen stamplaats, nog net niet met een naambordje. Mark, een professor van de medische universiteit en ziekenhuis uit Gent, at er zelfs iedere zaterdagavond. Andere gasten kwamen vaak later op de avond aan de bar bij ons staan en meestal eindigde de avond niet voor 0.00 uur.
Brugge is een heerlijke stadje om een aantal dagen in door te brengen. Veel keuze in hotels, alles is te belopen en in elke hoek van de stad vindt je wel een leuke zaak om iets te eten en of te drinken. Daarom besloten we na ons vertrek uit Amsterdam nog een paar nachten op de lokale camping van Brugge te overnachten alvorens de reis naar Frankrijk ging aanvangen. Uiteraard met een gepast afscheid op de zaterdagavond. Bij Est! Met Pascal, Wouter en Mark. E. had niet altijd zin om tussen de mannen aan de bar te hangen en gunde mij het vaste uitje. Onder de voorwaarden dat ik wel thuis kwam met een aantal bakjes lekkernijen. Bij voorkeur altijd met een potje huisgemaakte Advocaat.
Tijd voor de favoriete adresjes van Brugge!
Restaurant
1) EST (Geweldig Mexican Food in knus pandje van mijn vrienden Wouter & Zaira)
2) Rock-Fort (Culinaire Rock & Roll)
3) Amuni (Slow Food Italiaan)
4) Living (Nieuwe wijnbar van vrienden Pascal en Heidi met zonnig zicht op Grote Markt)
5) Franco Belge (Culinair en zeer betaalbaar)
6) Brasserie Raymond (Ouderwetse sjieke Bistro, de Vol au Vent met Zwezerik!)
7) De Gouden Karper (Beste vis van Brugge, zo uit de Noordzee)
8) TouGou (Culinair Laboratorium voor de lunch)
9) Bistro de Schaar (Een keuken die iedereen pleziert)
10) In t nieuw museum (Vlees van de Openhaard met bijpassend Bier)
Traiteurs, Bakkers, Slagers en andere winkels
1) Slagerij Maertens (Mijn favoriete Filet Americain)
2) Bakkerij Schaeverbeecke (Die heerlijke marsepeinen taartjes…)
3) Traitteur Deldijcke (Kazen, champagnes, oesters en veel culinaire maaltijden)
4) Groot Vlaenderen (Beste Cocktailbar)
5) Le Trappist (Geweldig Bier café in de kelder met alle trappisten)
6) Cuvee (Wijnbar met veel Natuurwijnen en Culinaire hapjes)
7) Blend (Wijnbar zonder opsmuk, Comté kaas met truffelhoning)
8) Park Restaurant (Volgens Tripadvisor beste Restaurant van Brugge)
9) Duc de Bourgogne (Voor heerlijk gebakken zeetong in klassiek pand)
10) Amuzee (heerlijke visgerechten aan boulevard Industrieel Zeebrugge)
Bonusadresjes
1) Brouwerij de Halve Maen (Bezoeken en Proeven Brugse Zotte)
2) Bier Museum (Museum en Proeverij met uitzicht op Grote Markt)
3) Slagerij Freyne (Ouderwetse Buurtslager met heerlijke Kalfsballen)
4) Sanseverai Bagel salon (Ontbijten met Bagels)
5) Pand Hotel (uniek Ontbijt met Eitjes uit ovenschaaltjes)
6) T Grill kasteeltje (Knusse zaak met geweldig vlees van de grill)
7) Kaashuys Den Hof (Ouderwetse Kaasboer)
8) Frituur de Gentpoorte (Beste Friterie van Brugge)
9) Bier Atelier (Leuk Bier café met proeverijtjes)
10) Deliveroo (Lekker thuis of in je hotel laten bezorgen)