Amsterdam

Amsterdam! De stad waar ik ben gaan wonen in 2003. En die net als mijn Franse droom zich al lang geleden een plaats verwierf in mijn toekomst. Van jongs af aan kwam ik in Amsterdam. En ik wist zeker, daar ga ik ooit wonen. Geboren in Haarlem en mijn hele jeugd doorgebracht in Zandvoort, maakte Amsterdam al snel een onuitwisbare indruk op mij. Vanaf dat ik tegen een bal kon trappen ging ik samen met mijn vader en opa naar Ajax. Ajax speelde toen in de Meer waar een Vietnamese man, met heel vet haar, kroketten ventte op de tribune. Speciale wedstrijden werden gespeeld in het Olympisch stadion waar opa steevast nog even na het parkeren van de auto in de sloot stond te piezen en we in de catacombe van het stadion een drankje nuttigde. En we soms bij de naastgelegen Chinees New San Kong gingen eten. De New San Kong periode werd vergezeld door mijn ooms van de kouwe kant die inmiddels hun liefde voor Ajax hadden verzilverd. Ook was mijn broertje toen van de partij. Wij verschillen 7 jaar in leeftijd maar hebben de liefde voor Ajax en Cruijff met de paplepel ingegoten gekregen. Later kwam de Arena! Daar begon het nieuwe avontuur in 2007 met drie seizoenkaarten. Samen met mijn zoon Gijs. En regelmatig aangevuld met mijn broer en of een van zijn zonen of andere gretige (soms zakelijke) vrijwilligers. Want ook mijn broer heeft de Ajax liefde aan zijn zoons doorgegeven. De chinees New San Kong werd niet onverdienstelijk ingeruild voor de Japanner Ichi-e. Alhoewel, er werken vooral veel Chinezen. Maar dit restaurant heeft een voortreffelijke prijs kwaliteit verhouding. En bevindt zich op de culinaire ladder en sushi index exact tussen de Oosterse vreetschuren als Sumo en de Japanse Championsleague Yamazato in. De Europese avonden werden standaard voorzien van Rib-eye rolletjes, Ichi-e Platters en de meest exotische Sushi rolls. De dames en zeldzame heren hebben een hoog service niveau en zijn lange tijd met ons getuige geweest van menige succesvolle avond en middag.

Een aantal jaren hebben we met een vaste ploeg alle Europese thuiswedstrijden bezocht. Egbert, Eric, Jilles en Mark en ik waren de vaste kern. En Gijs en Jordi, de neven, konden we naarmate ze ouder werden niet onthouden van mooie avondjes voetbal. Dankzij Marc Overmars en Edwin van de Sar zijn we van de thuis winst op Barcelona naar menig mooi Europees seizoen getransformeerd. Met een halve en hele finale en diverse kampioenschappen. Het succes jaar 2019 was memorabel. Gijs studeerde Spaans in Valencia en was in de stad van Paella en Sinaasappels tijdens de CL wedstrijd Valencia – Ajax. Het was verdomd eenvoudig om via de webshop van Valencia kaarten te bestellen. Eind 2019 heb ik uitgerekend wat ik aan Ajax had gespendeerd in dat jaar en dat was niet voor de poes. Maar oh oh wat was het memorabel. Op die wedstrijd tegen Tottenham na dan.

Het begon ooit samen met Ajax en werk vriend Roy en zijn liefde Anja in 2007. Zijn werkgever had vijf seizoenkaarten in vak 120. 2 plekken op rij 4 en 3 plekken op rij 12. Zijn baas besloot de seizoenkaarten op te zeggen en Roy en ik grepen onze kans om buiten de wachtlijst om de kaarten over te nemen. Op rij 4 naast Roy en Anja zit Michel. Ook wel buurman genoemd. Ook hij is regelmatig aangesloten bij het na de wedstrijd biertjes drinken en vergezelt ons in de Ajax Championsleague whatsapp groep.

In 2009 verhuisde ik van de rivierenbuurt naar hartje centrum. Vanuit mijn keuken keek ik uit over de Singel, Haarlemmerstraat en Brouwersgracht. Meer hartje en rumoerig centrum kan je niet vinden. Van boven kon ik menig crimineel netwerk ontleden, zag ik op de dag van de Gay pride een man aangelijnd als een hond door een vrouw voorgetrokken worden, kwam steeds vaker het geluid van rolkoffertjes het huis in golven en wist je exact wanneer de gevangenisstraf van vaste buurt crimineeltjes er weer op zat. Als Ajax thuis speelde dan namen we of de trein of we reisden per metro. De culinaire rode draad van de hele Ajax historie is er een van een uitstervend ras. Een klassieker net als de bruine kroeg. Een waar de meeste jeugd van vandaag straal voorbij loopt. En die met de dood bedreigt wordt en waarschijnlijk in kroketten vorm een langer leven blijft beschoren. Broodje van Dobben. Ik kwam er al toen het nog drie kleine zaakjes waren. Tegenwoordig is het een grote ruimte maar de sfeer is nog net zo Amsterdams als ruim veertig jaar geleden. Er zijn niet veel zaken die ik van Nederland ga missen, maar dit is er wel een. Vanwege de nostalgie en familie traditie! Ik ben normaal gesproken niet van het vasthouden aan tradities. Maar voor deze maak ik graag een uitzondering. Broodje halfom, broodje kroket en een broodje filet americain met een eitje. De laatste op een wit pistoletje en de eerste twee op een wit zacht bolletje met roomboter. Ik kan nog hoofdstukken vol schrijven over Amsterdam, maar daar gaat dit boek niet over.

Wel wil ik met jullie mijn favoriete Amsterdamse culinaire hotspots delen. Restaurants, traiteurs, slagers, bakkers en andere leuke adresjes. Als een ode aan de stad die altijd in mijn hart zit opgesloten.  

Restaurants
1)    Toscanini (De beste Italiaanse klassieker, Panacotta met Caramelsaus)
2)    Le Garage (De beste Franse klassieker, Pizza Tonijn & Steak Tartare)
3)    Sea Palace (dimsum zaterdag- en zondagmiddag)
4)    A-Fusion (Geweldige Sushi en Aziatische tapas)
5)    Warung Mini van Woustraat (Favoriete Surinamer, oei die Baka Bana)
6)    Phu Thai (Koningstraat, zijstraat Nieuwmarkt. Nummer 28 met gebakken rijst!)
7)    Steakhouse Piet de Leeuw (die van de “Paarden” biefstuk)
8)    Haesje Claesje (Oer Hollands met geweldige service)
9)    Broodje Dobben (Wie kent t niet)
10) Incanto (zicht op 11 verschillende straten, Culi Italiaan)

Traiteurs, Bakkers, Slagers en andere winkels
1)    Bakkerij Niemeijer (Beste Franse Brood op de Nieuwendijk)
2)    L’ Amuse (Beste Kaaswinkel van Nederland)
3)    Bourgondisch Lifestyle (Favoriete traiteur in Haarlemmerstraat)
4)    Louwman Slagerij (Beste “gewone” slager in de Jordaan)
5)    Biologische Boeren markt (Elke zaterdag op Noordermarkt)
6)    Slagerij de Leeuw (De beste Slager traiteur van Nederland)
7)    Marqt (Culi Supermarkt met Bio tintje)
8)    Vincent Kaas & Vlees (Leuke buurt traiteur op de Nieuwmarkt)
9)    Thai shop (Thaise supermarkt in Koningstraat)
10) Toko Dun Yong (Chinese Exotische Supermarkt op de Zeedijk)

Bonus adresjes
1)    New King (Heerlijke Kantonese Chinees)
2)    DimSum winkeltje op de zeedijk (om thuis te stomen)
3)    Tel Vishandel (Beste Vis op Kloveniersburgwal, de Gamba’s!)
4)    Hoitin (Lekker eten, maar vooral chinees gebak)
5)    Wynand Fockink (Gezellig borrelen, in steegje naast Krasnapolsky)
6)    Brouwerij de Prael (Bierbrouwerij en proeflokaal op de Wallen)
7)    Van t Spit (Beste gegrilde Kip van Amsterdam)
8)    The Food Department (Food market op bovenste verdieping Magna Plaza)
9)    Café de Zeemeeuw (Voor alle Ajax uitwedstrijden)
10) De drie Fleschjes (Ouderwetse kroeg met eigen vaatjes)
11) De Bierkoning (Geweldig Bier assortiment)
12) Ichi-e (Geweldige Japanner bij de Arena, voor alle Ajax thuiswedstrijden)
13) De Vijf Vlieghen (Beste Nederlandse restaurant)
14) Tales & Spirits (Beste cocktailbar in Amsterdam)
15) De Ciderwinkel (Bruisend Appelsap en ook Peer)